La placeta del Monestir, situada davant el Monestir de Sant Esteve, es va construir quan es va allargar el carrer Nou i es van edificar cases a l’actual plaça. A partir del segle XVIII es va anomenar plaça dels Àrbres.

El monestir de Sant Esteve és el nucli sobre el qual es va formar la vila medieval de Banyoles.

Tot i que la seva data de fundació és anterior, està documentat per primer cop l’any 822. Els monjos benedictins van construir el temple a sobre les restes d’una església tardoromana, de la qual encara n’hi ha vestigis al subsòl.

Tot el conjunt construït ha passat diverses fases de destrucció i reconstrucció. Així, l’església primitiva va ser destruïda a mitjan s. X però es va tornar a edificar a final del mateix segle. Durant el s. XI, el monestir romànic es va destruir i es va reconstruir de seguida.

L’impacte d’alguns terratrèmols al s. XV també van afectar l’edifici monàstic. El campanar original va desaparèixer a mitjan s. XVII, juntament amb el claustre romànic i part del temple. El nou campanar, que és el que observareu actualment, es va edificar pels volts de 1695.

L’estructura final de tot el conjunt és neoclàssia (1702-1740). L’edifici que veureu en l’actualitat consta de l’església d’estil neoclàssic, el claustre i les dependències que l’envolten.

Banyoles

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *